Salar

"HRMS vormt het solide fundament onder onze dagelijkse werking"

Vrijwel alle 40 medewerkers van Salar werken met HRMS, de software achter het concept van JESS. HRMS werd als loonadministratie in 2008 ontwikkeld in de schoot van Salar. "Het heeft ons toen bloed, zweet en tranen gekost", blikt gedelegeerd bestuurder Chris Verleye terug. "Maar het is ons gelukt. Met HRMS ontwikkelden we gebruiksvriendelijke en efficiënte loonadministratiesoftware die functioneert op een modern online platform. Hiermee lieten we de concurrerende softwarepakketten verder achter ons." Salar richt zich als sociaal secretariaat sinds de oprichting in 1999 op KMO’s uit de regio Kempen. De afgelopen jaren kwamen er ook klanten bij buiten deze regio.

In september 2007 zaten Chris Verleye en zijn team nog met de handen in het haar. "We krijgen van onze toenmalige softwareleverancier de boodschap dat de ondersteuning op korte termijn onherroepelijk zou stoppen. Deze software was nog geschreven in een oude programmeertaal, waardoor het steeds moeilijker werd voor de leverancier om deze aan te passen aan de noden van de moderne IT-architectuur."

Beperkt aantal spelers

De zoektocht naar andere software verliep niet van een leien dakje. "Ik wist dat het ging om een zeer beperkte markt met slechts enkele spelers. De keuzes waren dus zeer beperkt. Door het grote marktaandeel van elke leverancier, word je als klant zeer afhankelijk. Bovendien, ook bij deze softwarepakketten stelden we vast dat ze niet gebaseerd waren op de modernste technologieën."

Zelf software ontwikkelen

Finaal hakte Chris Verleye de knoop door: hij sprak Pierre Thienpont en zijn team van programmeurs aan én besliste om zelf loonadministratiesoftware te ontwikkelen. De ambities lagen bijzonder hoog. "Naast loonadministratie wilden we eigenlijk een volledige ERP-motor voor een sociaal secretariaat. Ook het financieel beheer en de juridische informatie moesten in de software vervat zitten. Daarnaast waren gebruiksgemak, efficiëntie, schaalbaarheid en groeipotentieel belangrijke uitgangspunten."

Succesvolle migratie

Na een vol jaar van ontwikkeling met lange dagen en korte nachten ging HRMS in januari 2009 live. "Van de ene op de andere dag moesten we 12.000 loonberekeningen met andere software uitvoeren, en dit door ons toenmalig team van 17 medewerkers. Een migratie op zo’n grote schaal is allerminst evident, maar het is ons toch gelukt. Geen enkele klant heeft negatief gereageerd. HRMS stond er vanaf de eerste dag."

Meerwaarde van HRMS

HRMS bewees al snel z’n grote meerwaarde voor Salar. "Sinds de lancering groeide ons team tot bijna 40 medewerkers. Ook het aantal lonen dat we maandelijks met de software verwerken, is verdubbeld. Dankzij het gebruiksgemak loopt de introductie van de software aan nieuwe medewerkers bijzonder vlot. Wie met HRMS werkt, beschikt over een overzichtelijke cockpit van essentiële info. Met deze gegevens kan de loonverwerking volledig worden afgehandeld. Tal van transacties en berekeningen lopen automatisch of semiautomatisch. De uitlevering van de loondocumenten aan onze klanten gebeurt 100% digitaal."

Verdere ontwikkelingen

De ontwikkeling van Salar staat allerminst stil. "We zijn continu bezig met de verdere ontwikkeling en optimalisatie van HRMS. De afgelopen jaren hebben we tal van extra functionaliteiten aan onze online software toegevoegd. Elke gebruiker profiteert hier mee van. Momenteel concentreren we ons op de gebruiksvriendelijkheid op smartphone en tablet. HRMS is altijd bruikbaar geweest op meerdere platformen, toch moet het steeds beter."

Ontzorgen van andere dienstverleners

Salar besliste al snel om HRMS te delen met andere loonverwerkers en dienstverleners. Hiervoor zag het unieke totaalconcept JESS het levenslicht. JESS staat daarbij voor Je Eigen Sociaal Secretariaat. "HRMS biedt enorme opportuniteiten aan andere dienstverleners", zo stelt Chris Verleye. "Ook kleine dienstverleners kunnen dankzij de schaalbaarheid met deze gebruiksvriendelijke online software aan de slag. Vanaf maandelijks 250 loonstroken is dit verhaal rendabel. Met de klassieke software gaat deze vlieger nooit op. De shared services inzake hardware, beveiligde opslag van gegevens, het delen van juridische informatie en de inhoudelijke opvolging betekenen een enorme meerwaarde voor dienstverleners die kiezen voor HRMS. Denk daarbij aan het delen van de looncodificatietabel, het updaten van sociale en fiscale parameters of de status van aangiftecircuits. HRMS garandeert alle gebruikers een complete ontzorging en rugdekking."

Bezoek de website van Salar!