Sociaal dienstverlener Paul Govaerts schakelde over naar JESS en software HRMS

"Ik ben geen computerman én toch vind ik deze software gebruiksvriendelijk"

Met bijna veertig jaar ervaring heeft Paul Govaerts uit Herentals als zelfstandig sociaal dienstverlener al heel wat watertjes doorzwommen. De overschakeling naar JESS en HRMS enkele jaren geleden zag hij met een bang hart tegemoet. Uiteindelijk viel het bijzonder goed mee en is hij enorm tevreden over de samenwerking met JESS. "Ik hou eigenlijk niet van IT. Dankzij JESS en de software HRMS hoef ik me hierover totaal geen zorgen te maken. De juiste boekingen invoeren en mijn klanten adviseren, daar focus ik me op", aldus Paul Govaerts.

Al sinds het begin van de jaren ’90 is Paul Govaerts sociaal dienstverlener. Voordien werkte hij als bediende bij een groot erkend sociaal secretariaat. "Ik klopte er vele uren en haalde vele nieuwe klanten binnen. Jammer genoeg zag ik daarvan geen resultaten op mijn loonstrookje", zegt hij. "Dat frustreerde na verloop van tijd. De stap naar zelfstandige leek me dan ook logisch. Ik wilde loon naar werken. Veel klanten zijn me trouwens gevolgd. Ah ja, ik had hen overtuigd en was hun dossierverantwoordelijke. Ik had meteen een sterke commerciële basis om als zelfstandige aan de slag te gaan."

Bewust eenmansbedrijf gebleven

Al die jaren bleef Paul Govaerts als sociaal dienstverlener bewust alleen werken. Inmiddels bouwde hij zijn zelfstandige activiteit uit tot maandelijks ongeveer 1.200 te verwerken loonbrieven, hoofdzakelijk voor KMO’s uit de regio Herentals.

Overschakelen naar JESS

Een vijftal jaar geleden schakelde Paul Govaerts over naar JESS en HRMS. "Momenteel ben ik 57 jaar en denk ik stilaan aan het einde van mijn carrière. Bij het overschakelen naar JESS en de software HRMS, had ik de kaap van vijftig al gepasseerd. Op die leeftijd is het geen evidentie meer om het roer volledig om te gooien. In die periode heb ik toch wel enkele slapeloze nachten gehad, zo moet ik eerlijk bekennen. Ik ben vooral een kenner van sociale wetgeving, absoluut geen IT-specialist. Computerzaken zijn voor mij bijzaak."

Na een maand alles in orde

Toen Paul Govaerts vernam dat het verhaal van zijn oude software zou stoppen, kon hij niet anders dan overschakelen. "De mensen van JESS hebben mij echt moeten overtuigen dat de overstap geen problemen zou opleveren. En inderdaad, mijn klanten hebben geen dag langer moeten wachten op hun loonbriefjes. De ene maand werkte ik nog in de oude software, de volgende maand was ik volledig up and running met HRMS. Al het nodige was netjes geconverteerd om meteen verder te gaan. De overschakeling verliep naadloos, iets wat ik vooraf nooit had durven dromen."

Praktijkgerichte opleiding

Ook het veranderen van zijn vertrouwde werkgewoontes zag Paul Govaerts voor de overschakeling niet meteen zitten. "Ik ben nogal behoudensgezind, zeker als het over computers gaat. De oude software kende ik door en door, het nieuwe verhaal was een complete onbekende. Gelukkig viel dat al bij de eerste kennismaking met de software enorm goed mee. Na een halve dag praktijkgerichte opleiding was ik helemaal vertrokken. HRMS is gewoon een doe-verhaal. Door het te doen, leer je het vanzelf. De software wijst eigenlijk zichzelf uit."

Automatisch en snel

Paul Govaerts is vandaag zelfs een echte fan. "HRMS helpt mij als loonverwerker door veel zaken automatisch en snel te berekenen. Denk maar aan CAO-premies, het toekennen van maaltijdcheques, de berekening van de vooropzeg, het vakantiegeld van een bediende, de eindejaarspremies,… Het aantal mogelijkheden voor automatische berekeningen is ongelofelijk. Toch behoud ik als dossierbeheerder voortdurend de controle en het overzicht. Wanneer de software bijvoorbeeld een opzegvergoeding berekent, behoud je aan het einde van de berekening nog altijd de optie om manueel te corrigeren of bij te sturen. Dat vind ik bijzonder belangrijk." Ook het online karakter vindt Paul Govaerts een groot voordeel. "Ik stam nog uit de tijd dat alles werd afgeprint en per post opgestuurd. De Post heeft aan mij veel geld verdiend. Het plooien van al die enveloppen behoort dankzij HRMS tot de voltooid verleden tijd. Eén druk op de knop en ik verstuur alle documenten elektronisch. Een enorme tijd- én geldbesparing."

"Nooit alles zelf weten"

Ook over wettelijke wijzigingen hoeft Paul zich niet te bekommeren. "Als specialist volg je de wetgeving uiteraard op de voet. JESS voorziet je hiervoor van de nodige informatie. De software wordt daarbij automatisch aangepast aan elke verandering in de sociale wetgeving. Als eenmansbedrijfje betekent het een hele geruststelling dat je je hierover geen zorgen hoeft te maken. Ik kan me volledig concentreren op het boeken en verstrekken van advies aan mijn klanten. Ik heb niets te maken met back-ups, servers, opslag van data of licenties. Ik vertrouw op JESS en betaal mijn kwartaalfactuur afhankelijk van het aantal verwerkte loonbrieven. Bovendien kan ik dankzij JESS altijd een heel netwerk van specialisten bereiken wanneer ik ergens een tweede opinie over wil. Het is een hele geruststelling te weten dat je altijd iemand achter de hand hebt als je zelf even niet zeker bent."